Nieuwe natuur door grondstoffen winning

Van Nieuwpoort heeft gebieden in de Benelux waar we op een duurzame manier grondstoffen winnen voor de bouw van huizen, scholen en wegen. Deze gebieden bieden unieke mogelijkheden voor het ontstaan van nieuwe natuur. De gebieden trekken niet alleen nieuwe vogelsoorten aan, maar bieden ook ruimte voor de wilde bestuivers, zoals de bij en de hommel.

In Vlaanderen heeft Van Nieuwpoort mede de ‘Green Deal Wilde Bestuivers in de Ontginningssector’ ondertekend dat als doel heeft natuurontwikkeling te stimuleren. Naast diverse natuurorganisaties en overheden werd de Green Deal ondertekend door de Minister van Omgeving Zuhal Demir, het Departement Omgeving en Sectorvereniging OVO (Overlegcomité Vlaamse Ontginners). Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om organisaties en sectoren te vergroenen en om samen duurzame projecten te realiseren.

Van Nieuwpoort ontwikkelt projecten waar veel bijzondere dier- en platensoorten wonen. Op regelmatige basis vindt afstemming plaats met onder andere natuurbeschermingsorganisaties en ecologen over het beheer en inrichtingsmaatregelen. Deze organisaties monitoren het aantal en soort vogels, insecten, vlinders en plantensoort in onze projecten en geven advies hoe we nog meer ons steentje kunnen bijdragen aan de biodiversiteit.