Geschiedenis

Van Nieuwpoort bestaat maar liefst 118 jaar. In ruim 100 jaar tijd ontwikkelde onze onderneming zich steeds verder binnen de bedrijfskolom. In het kort onze geschiedenis in vijf kenmerkende episodes.

Geschiedenis in beeld

Oprichter Gerrit Jan van Nieuwpoort

Gebroeders van Nieuwpoort

Handelsschip

Beton storten

Kaliwaal

Tewaterlating schip Gerard

Grint en zand bord

Wininstallatie Merwede 28 in 1968

Betonmixer

Betonson

Oosterbeek EPS

Van Nieuwpoort in handel en transport

1905

De Van Nieuwpoort Groep zag feitelijk het levenslicht op 23 mei 1905. Gerrit Jan van Nieuwpoort stortte zijn eerste kruiwagen met puin in een door hem aangekochte put aan de ‘Hoge Brug’ in de gemeente Lange Ruige Weide, 15 kilometer ten oosten van Gouda. Met de komst van zonen Gerard en Frans Daniël wordt zijn brandstoffen- en fouragehandel uitgebreid met grint, zand, puin en koolas. Het bedrijf verhuist in 1923 naar Gouda.

Schepenbouw

Na de oorlog begint ook voor de grint- en zandhandel een bloeiperiode. De vloot van 6 rivierschepen wordt uitgebreid met schepen die in eigen beheer worden gebouwd.

1977

In 1977 neemt Van Nieuwpoort de handelsbedrijven Van der Maas en De Kempen, Eindhoven over. In de jaren tachtig volgen ook Zand- en Grindhandel N. Keijzer en Van Baarsen-Bastiaanse.

2000

In 2000 komt Conovation, specialist in vul- en hulpstoffen, bij de groep.

2005

In 2005 worden de verschillende handelsbedrijven samengevoegd tot twee kantoren in Gouda en Brussel. Voor Nederland wordt de regie gevoerd door Van Nieuwpoort Grint en Zand. In België worden de bouwgrondstoffen door handelsbedrijf De Prins gedistribueerd.

Van Nieuwpoort in de winning

1930

Gerard van Nieuwpoort besluit in 1930 voor 25% deel te nemen in grint- en zandbaggerbedrijf Ballast Maatschappij De Merwede. Tot 1935 wordt uitsluitend zand gebaggerd in de rivier de Merwede, daarna verhuist de met stoom aangedreven baggermolen Merwede I naar Limburg om grint te winnen. Na de oorlog wordt de vloot van BM de Merwede verder uitgebreid. De sterk stijgende behoefte aan bouwmaterialen maakt een intensievere grindwinning noodzakelijk.

Nieuwe wininstallaties

In 1968 wordt de revolutionaire wininstallatie Merwede 28 in gebruik genomen. De partners investeren ieder 1 miljoen gulden in de ontwikkeling van deze installatie. Van Nieuwpoort breidt haar aandeel De Merwede verder uit in jaren zeventig. In deze periode wordt ook een start gemaakt met het winnen van zeegrint met SBV Vlissingen. In 1981 volgt de overname van de Closset Groep. Belangrijk ook blijkt de overname van het beursfonds Verenigde Bedrijven De Groot (VBG) in 1988, met een solide positie in industriezand en bedrijven actief in de grootschalige winning van ophoogzand op het Markermeer. Klasseerinstallatie Kaliwaal 41, gebouwd op de eigen werf van groepsbedrijf BM De Merwede, gaat in 1997 van start voor de winning van 140 recepten industriezand. Kalksteen en grauquarziet komen vanaf eind jaren negentig van Duitse groeves in Arnsberg en Bergneustadt.

Van Nieuwpoort in betonmortel

1956: Oprichting GBC

In de jaren vijftig is Van Nieuwpoort een van de pioniers in de ontwikkeling van transportbeton in Nederland door deel te nemen in de oprichting van de Goudse Betonmortel Centrale. Zoals de deelname in BM De Merwede het begin markeert voor Van Nieuwpoort in winning van bouwgrondstoffen, zo blijkt de GBC vanaf de start in 1959 de kraamkamer én proefvijver voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van de divisie Betonmortel binnen het familiebedrijf Van Nieuwpoort. De GBC is een voor die tijd hypermoderne centrale waarin de grondstoffen elektronisch gewogen en geregistreerd worden.

Meer centrales

Door overnames en acquisities, in het bijzonder de overname van de Van der Maas Groep in 1977 met diverse deelnemingen in betonmortelcentrales in het noorden en zuiden van het land, wordt Van Nieuwpoorts marktpositie sterk vergroot.

Nieuwbouw tachtiger jaren

Grote projecten voor de Van Nieuwpoort centrales eind jaren zeventig, begin jaren tachtig zijn het nieuwe ministerie van Onderwijs in Zoetermeer en grootschalige woningbouw in Gouda, Waddinxveen en Woerden. Een project dichtbij huis in Gouda is het Gouwe Aquaduct op snelweg A12. Hier levert GBC begin tachtiger jaren 25.000 m3 onderwaterbeton. In 1997 verkoopt Van Nieuwpoort haar belang in Gyvlon, een succesvol gietvloerproduct, aan Lafarge.

Het stapsgewijs doorvoeren van de Van Nieuwpoort huisstijl op gebouwen, wagens en papier maakt het bedrijf steeds beter herkenbaar. Intussen heeft Van Nieuwpoort Betonmortel belangen in vele Nederlandse mortelcentrales. Belangen in het Belgische Ready Beton met 19 centrales, verspreid over België zijn in 2014 verkocht. Met de volledige acquisitie van Westland Beton en Mortel Installatie Assen (MIA) ook in 2014 is de focus en de landelijke dekking verder ingevuld.

Van Nieuwpoort in betonproducten

1974

Met de acquisitie van Nijverheid Beton, Maastricht in 1974 zet Van Nieuwpoort een eerste stap in de betonproductenindustrie. Later volgen investeringen in bedrijven met bestratingsproducten als Jonker Beton, Noppert Beton en Edam Beton. Door een participatie in Waardo heeft Van Nieuwpoort vanaf 1991 ook betonvloeren in het pakket. Betonson, sinds 1996 bij de groep, kent -net als Van Nieuwpoort- een lange historie. Die van locatie Kampen gaat terug naar het jaar 1898, van locatie Arkel naar 1916 en locatie Son naar 1956.

Innovatieve bouwconcepten

Betonson is al decennia lang een van de grootste vloeren producenten van Nederland, maar onderscheidt zich ook met innovatieve bouwconcepten. Het bedrijf combineert een indrukwekkende productiecapaciteit met specialistische kennis en ervaring. Van Nieuwpoort gaat zich nog verder concentreren op prefab betonproducten. Specialist in bestratingproducten Jonker Beton werd enige jaren geleden verkocht en sinds 2006 versterkt de Amsterdamse vloerenspecialist Wildo Beton onze divisie betonproducten en -concepten.

Innovatieve productiemethode

In 2012 heeft Betonson geïnvesteerd in twee nieuwe volledig geautomatiseerde carrouselfabrieken. Zowel de breedplaat- als ook de ribcassettevloeren worden nu just-in-time met een one-piece-flow filosofie door robots gemaakt. De ongekend hoge kwaliteit producten worden nu volledig gecentraliseerd in de nieuwe duurzame faciliteit in Kampen gemaakt.

Van Nieuwpoort in EPS producten

2008

In 2008 versterkt de Van Nieuwpoort Groep haar duurzame positie door recycleer en producent van EPS, Oosterbeek EPS uit Goor te acquireren. Dit bedrijf is op dat moment een belangrijke toeleverancier van isolatiemateriaal voor geïsoleerde systeemvloeren. De acquisitie van dit unieke recyclingsbedrijf past volledig in de MVO strategie van de groep. Met de toetreding van Oosterbeek EPS tot de Van Nieuwpoort Groep zijn niet alleen de unieke duurzame EPS leveranties verzekerd, er zijn vanuit de krachtenbundeling ook nieuwe marktsegmenten ontwikkeld op het gebied van EPS isolatie- en fundatieproducten. Hierdoor is er synergie ontstaan met alle divisies binnen de Van Nieuwpoort Groep.

Van Nieuwpoort anno 2023

Thuis in de keten

Sinds de oprichting gaat de geschiedenis van Van Nieuwpoort gepaard met deelnemingen in verschillende bedrijven, overnames en samenwerkingen. 118 jaar later is Van Nieuwpoort actief in gebiedsontwikkeling en de productie en levering van bouwgrondstoffen, betonmortel en beton- en EPS-producten. Het bedrijf telt diverse moderne productielocaties, groeves, depots en locaties in Nederland, Duitsland en België. De inmiddels vierde generatie van het familiebedrijf is met al deze activiteiten thuis in de keten.