Onze mensen: 117 jaar het fundament van ons familiebedrijf

Van Nieuwpoort is 117 jaar jong en trots op de continuïteit die met familie aan het roer nog altijd  essentieel is voor de bedrijfsvoering. In gesprek met Gerard van Nieuwpoort en Frank Koote duiken  we in het ontstaan van het bedrijf, hun eigen rol, de mensen die het fundament vormen en de kracht van het familiebedrijf.

 

Bedrijf gestart aan de keukentafel 

Het bedrijf startte aan de keukentafel in de woning van Gerrit Jan van Nieuwpoort. Gerard van Nieuwpoort legt uit: “Gerrit Jan van Nieuwpoort richtte het bedrijf op in 1905. Destijds was het idee van een familiebedrijf oprichten en groot worden in  bouwgrondstoffen nog helemaal niet aan de orde.” Gerrit Jan van Nieuwpoort stortte zijn eerste kruiwagen met puin in een door hem aangekochte put aan de ‘Hoge Brug’ in de gemeente Lange Ruige Weide, 15 kilometer ten oosten van Gouda. Met de komst van zonen Gerard en Frans Daniël wordt zijn brandstoffen- en fouragehandel uitgebreid met grint, zand, puin en koolas. Het bedrijf verhuist in 1923 naar Gouda.

Van vader op zoon
Gerard van Nieuwpoort is de zoon van Gerard van Nieuwpoort senior en werkt sinds 1990 in het bedrijf. Hij was voorbestemd om in het bedrijf te gaan werken als enige zoon van zijn vader. Gerard vertelt: “Ik heb daar heel lang best wel wat moeite mee gehad. Uiteindelijk toen ik een jaar of 18 was ging de knop om.” Na zijn studie liep Gerard veertien maanden mee bij Voorbij Groep in Wilnis en Amsterdam. Daarna is hij begonnen met werken bij Van Nieuwpoort. Gerard focuste in het begin van zijn carrière op het starten en runnen van het bedrijf Grodam in het Amsterdamse havengebied. Grodam was een zeegrind verwerkingslocatie. Gerard was betrokken bij de aankoop van de grond, de bouw van de installatie en de productie tot en met 1996. Gerard vertelt verder: “Hierna ben ik verdergegaan met de bedrijfsactiviteit betonmortel en sinds 1998 zit ik in de Raad van Bestuur.”

Onverwachts goed bevallen
Frank Koote is later in het bedrijf gekomen en is sinds 2003 in dienst bij Van Nieuwpoort. Zijn komst bij het bedrijf is een bijzonder verhaal. Frank legt uit: “Ik ontmoette in mijn studietijd Nicoline van Nieuwpoort. Zij werd mijn vriendin en later mijn echtgenoot. In 2002 werd ik gevraagd om voor het bedrijf waar ik destijds voor werkte naar Singapore te verhuizen. Mijn loopbaan nam plotseling een andere wending want mijn schoonvader werd ernstig ziek. Hij heeft mij toen gevraagd of ik bij Van Nieuwpoort wilde komen werken. Ik heb toen de beslissing genomen om niet naar Singapore te gaan en op de uitnodiging van mijn schoonvader in te gaan. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad.” Frank startte binnen het bedrijf bij de handel en liep een paar maanden mee met bouwgrondstoffen directeur Pim van Baaren om kennis op te doen. Op 1 augustus 2003 werd Frank directeur van zandwinbedrijf Kaliwaal Bijland BV. Daarna heeft Frank in 2007 de functie van Jan Peterse als divisiedirecteur van bouwgrondstoffen overgenomen. Later werd Frank lid van de Raad van Bestuur en in 2009 zijn Gerard van Nieuwpoort en Frank Koote samen verder gegaan in de directie. Frank voegt toe: “Mijn komst bij Van Nieuwpoort was zeer onverwacht maar is goed bevallen. Ik ben geen geboren Van Nieuwpoort maar het voelt zeker als familie.”

117 jaar samen sterk staan

Gerard vindt het belangrijk dat je als familiebedrijf goed moet kunnen geven en nemen en zaken samen oplost. Gerard zegt: “Ik heb altijd geloofd in die totaalaanpak en daarop ingezet.” Een familiebedrijf 117 jaar draaiende houden is geen gemakkelijke taak. Frank legt uit: “Als je 117 jaar aan elkaar verbonden bent is er natuurlijk wel eens spanning in een familiebedrijf. Maar juist elkaars krachten kennen en kwaliteiten inzetten werkt dan het beste. Gerard weet waar ik goed in ben en ik weet waar Gerard goed in is. Samen sta je sterk.”

Onze mensen zijn ons fundament
Het contact met de mensen op de werkvloer is belangrijk om gevoel te hebben bij wat er speelt. Gerard zegt: “De mensen zijn één van de grootste schatten binnen het bedrijf. Uiteindelijk doen zij het werk samen met ons.” Gerard kenmerkt Van Nieuwpoort medewerkers als harde werkers die goed zijn in relaties onderhouden; van de mensen in het veld, in de fabrieken, op de installaties, op de kantoren tot aan onze relatievloot van schippers. Gerard vat samen: “Iedereen zet zich dag in dag uit in om een klantvriendelijke, betrouwbare leverancier te zijn in goede en slechte tijden.” Er zijn geen goede tijden zonder slechte tijden in het ondernemen. Frank weet dat ook en zegt: “Ik ben trots op ons familiebedrijf en trots op het feit dat we ons na de vorige crisis van 2008 als bedrijf hebben hervonden. We hebben toen veel besluiten genomen en noodgedwongen reorganisaties moeten doorvoeren. Als je ziet hoe we er nu voor staan in 2022 dan ben ik daar trots op. Er zijn zelfs mensen die opnieuw bij ons aan de slag zijn gegaan. Dit soort beslissingen maken is niet makkelijk maar we hebben alles op alles gezet om Van Nieuwpoort te brengen waar het nu is.”

Kracht van het familiebedrijf
De focus op continuïteit van de onderneming in zijn geheel is al generaties lang belangrijker dan alleen winst maken. Frank zegt: ”Voor de vader en opa van Gerard was het bedrijf echt onderdeel van henzelf. Bij de grote multinationals zie je dat het meer om de spreadsheet en het creëren van waarde voor de aandeelhouders draait. Wij vinden dat ook belangrijk maar niet het allerbelangrijkste. Bovenaan onze agenda staat dat we de continuïteit van de onderneming kunnen waarborgen.” De eigenaren van de bedrijven binnen Van Nieuwpoort spelen hierin ook een belangrijke rol. Frank vertelt: “Aan de ene kant zijn de eisen hoog maar aan de andere kant krijgen onze mensen veel vrijheid om te ondernemen naar eigen inzicht.” Het bedrijf doorgeven los van individuele belangen is volgens Frank het allerbelangrijkste. Frank voegt toe: “De kracht van het familiebedrijf zit in het kiezen voor de zaken die goed gaan en daarop blijven focussen”. De continuïteit zie je ook terug in de loyaliteit van de medewerkers. Gerard vertelt: “Dat heeft natuurlijk voordelen. Familiebedrijven zijn veel meer van de langetermijnvisie en strategie. Medewerkers hebben meer binding onderling en kennen elkaar lang. Continuïteit vinden wij daarom veel belangrijker.” Van Nieuwpoort is een platte organisatie met korte lijnen ondanks de vele locaties in binnen-en buitenland. Frank concludeert: “Je werkt vanuit je intuïtie en de wil om samen te ondernemen. Dat vind ik ook een kracht van het familiebedrijf. Gebiedsontwikkeling is hier een mooi voorbeeld van. Dat is een bedrijfsactiviteit waarbij je je op lokaal niveau als partner en meedenkende partij opstelt en voor de lange termijn gaat. Ik denk dat we het hierin altijd winnen van bedrijven die zich puur focussen op de winst. Daar ben ik echt van overtuigd.” De kracht van het familiebedrijf zie je dus op verschillende manieren bij Van Nieuwpoort terug.