De dag van de stagiair, hoe Emma Verbeek bijdraagt aan onze veligheidscultuur.

Bij Van Nieuwpoort staat veiligheid voorop. Veiligheid is een continu proces, wat mijn afstudeeropdracht uitdagend en boeiend maakt. Gedurende mijn afstudeeropdracht werkte ik veel samen met collega’s om te onderzoeken of er behoefte is aan een operationeel veiligheidsteam. Dit gaf me de kans om praktische veiligheidskwesties te bespreken en oplossingen aan te dragen.

 

Persoonlijk contact is essentieel
Een van de belangrijkste bevindingen tijdens mijn opdracht is dat persoonlijk contact essentieel is voor bewust veilig werken. Door gesprekken aan te gaan over waarom iemand bepaalde keuzes maakt, krijg je nieuwe inzichten en kun je gerichter verbeteren.
Het idee voor een veiligheidsteam bestond al voordat ik bij Van Nieuwpoort begon. Toen ik in aanmerking kwam voor deze stageplek, besloten we dit idee weer op te pakken. Ik werd betrokken bij het proces vanaf het eerste gesprek. Een grote uitdaging was het samenstellen van het team. Aanvankelijk was ik bang dat niemand wilde meedoen, maar dankzij de aanmoediging van mijn begeleiders bleek dat iedereen die ik vroeg enthousiast was. Dit leerde me dat je soms gewoon moet vragen en dat je eigenlijk niets te verliezen hebt.

 

De rol van het veiligheidsteam
Het veiligheidsteam speelt een cruciale rol in het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en het oplossen van veiligheidsvraagstukken. Omdat het team uit medewerkers bestaat, kunnen problemen direct en effectief worden aangepakt, aangezien zij beter weten wat er speelt op de werkvloer. Het team gaat zich eerst richten op de veiligheid op het buitenterrein, gezien de vele verkeersstromen en bijbehorende risico’s. Daarnaast pakken ze taken op uit de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) die nog openstaan, en werken ze aan onderwerpen die door de teamleden zelf worden aangedragen. Het doel is om, door de multidisciplinaire samenstelling, gezamenlijk te werken aan een nog veiligere werkomgeving.

Persoonlijke groei
De afgelopen maanden heb ik geleerd beter te communiceren en hierbij bepaalde belangen te behouden. Vaak wil ik met iedereen rekening houden, maar ik realiseerde me dat dit niet altijd mogelijk is. Soms moet je keuzes maken waarbij niet iedereen tevreden is, en dat was een belangrijk inzicht voor mij. Ook ben ik gegroeid in het vragen om hulp, iets wat ik eerder lastig vond maar deze periode goed heb kunnen oefenen. Ik werk graag met mensen. Hoewel ik nog niet precies weet wat ik in mijn loopbaan wil gaan doen, heeft deze ervaring me veel gebracht. Ik wil zeker in het veiligheidsdomein gaan werken en in een omgeving waar ik echt verandering in gang kan zetten.

 

De periode bij Van Nieuwpoort heeft me niet alleen professionele vaardigheden bijgebracht, maar ook persoonlijke groei en waardevolle inzichten opgeleverd. Ik kijk ernaar uit om deze ervaringen mee te nemen naar mijn volgende uitdaging.