Van Nieuwpoort draagt bij aan de circulaire economie

Van Nieuwpoort maakt nieuw beton met gerecycled betongranulaat, dat vrijkomt bij de sloop van het voormalig universiteitsgebouw op het RIVM-terrein.

Circa 50% van het grind in de betonmortel bestaat straks uit het gerecycled betongranulaat. Dit percentage is door de betrokken betontechnoloog van Van Nieuwpoort in overleg met de bouwer bepaald. Daarnaast is primair zand- en grind als toeslagmateriaal nodig om te voldoen aan de technische eisen van de te leveren mortel.

Het voormalige universiteitsgebouw op het RIVM terrein wordt momenteel gesloopt om daar nieuw te kunnen bouwen. Van Nieuwpoort zet het vrijkomende betonpuin in als grondstof voor betonmortel voor de nieuwbouw. Dit is mogelijk door een goede samenwerking tussen alle ketenpartners, van sloper tot leverancier van beton. Van Nieuwpoort heeft als voordeel zowel actief te zijn in de productie en handel van grondstoffen voor de bouw, als ook in de productie van betonmortel en prefabbeton.

Om het betonpuin geschikt te maken voor recycling moet het schoon zijn. Door aannemersbedrijf Dusseldorp wordt het gebouw dan ook eerst gestript en daarna zorgvuldig gesloopt. Het betonafval wordt gebroken en gezeefd. Circa 16.000 ton betongranulaat (6-28 mm) wordt afgevoerd naar de betoncentrale in Utrecht waar de kwaliteit nauwlettend wordt bewaakt.

Om betonpuin daadwerkelijk duurzaam te gebruiken moet het granulaat lokaal worden verwerkt. Op transport is namelijk een substantieel milieuvoordeel te behalen als het gaat om het verkleinen van de  milieubelasting die voortkomt uit de productie van bouwgrondstoffen. In de betonmortelcentrale van Van Nieuwpoort in Utrecht kan het materiaal zonder extra handelingen worden toegepast.

De combinatie MEET (Strukton, Hurks en Heijmans) start in augustus met de nieuwbouw voor het RIVM op de Uithof in Utrecht. Er wordt gebouwd volgens de BREAAM richtlijn. Door de samenwerking met Van Nieuwpoort kan worden voldaan aan de hoogste eisen voor duurzaam bouwen. De leverantie van betonmortel loopt van augustus tot medio 2016.