Schotterwerk Clemens (Duitsland)

De start- en landingsbanen van de vliegvelden in Bonn, Keulen en Düsseldorf bezitten ‘Helligkeit’; ze lichten op in het donker. Grauacke, een hard type grauquarziet met een zeer hoge slijtvastheid heeft die bijzondere eigenschap van nature. Met boren en ‘springen’ wordt het materiaal gewonnen in steengroeve Stentenberg van Schotterwerk Clemens in Bergneustadt Oberberg Duitsland.Het materiaal met een maximale stukgrootte van max. 1400 mm. wordt met een bakkenbreker verkleind tot 0/400 mm en vervolgens op dezelfde manier een tweede maal verkleind.

De beste basis voor ZOAB

Grauacke is uitstekend geschikt voor ZOAB door het hoge polijstgehalte en verder goed bruikbaar als spoorballast. Het gesteente is ontstaan in het Devoon tijdperk, ruim 300 miljoen jaar geleden. Het product uit deze groeve wordt voornamelijk in de regio afgezet, maar kan ook vervoerd worden naar de Nederlandse markt.

Voor de productie van edelsplitten wordt het materiaal in de installatie getransporteerd en daar door twee kegelbrekers gebroken. Parallel daaraan wordt het overige materiaal in een kegelbreker tot enkel gebroken split verwerkt.

Het productenscala van Schotterwerk Clemens bestaat uit steenslag, funderingsmateriaal, brekerzand, zand-split mengsel, Edelsplit, grove steenslag, stortsteen en zwaargewicht muurstenen.