ROC Friesche Drachten

ROC Friesche Poort Drachten

Compact gebouw

ROC Friese Poort staat voor persoonlijk en veelbelovend onderwijs. Met een visie die aansluit bij deze kernwaarden is er een ontwerp gemaakt van een nieuw gebouw voor de sector Zorg & Welzijn en het verbindende campusterrein in Drachten. Herkenbaarheid, overzichtelijkheid en geborgenheid staan centraal in het compacte gebouw op de campus van het ROC Friese Poort.

Schoolcampus

De nieuwbouw van de sector Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort in Drachten op het campusterrein is voortgekomen uit een niet openbare procedure met voorselectie, gegund aan de economisch meest voordelige inschrijving. Het gebouw is onderdeel van de schoolcampus waaraan tot 2017 wordt gebouwd. Op dit moment wordt gewerkt aan een ‘Excellent’-klassering binnen BREEAM-NL, het meetinstrument voor de beoordeling van de duurzaamheid van gebouwen.

Project data

Aannemer

Bouwgroep Dijkstra Draisma

Hoofdconstructeur

Goudstikker De Vries

Architect

DP6 Architectuurstudio

Realisatie

2015

BVO

3.500 m²
ROC Friesche Drachten

Project details

BREEAM NL

Het ontwerp- en bouwproces is vanaf het eerste schetsontwerp ingericht volgens de eisen van BREEAM-NL Excellent. Zo is de gebouwschil geminimaliseerd en zeer goed geïsoleerd en zijn de gevelindelingen zo geoptimaliseerd dat daglicht grotendeels de kunstverlichting vervangt. De vide zorgt voor een grote hoeveelheid natuurlijke lichtinval in het hart van het gebouw.

Slimme inrichting

Het gebouw voor Zorg en Welzijn wordt duurzaam verwarmd en gekoeld via een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van LED-lampen, daglichtafhankelijke verlichting en CO2-sturing van de ventilatie om het energieverbruik te beperken. PV-panelen worden op het dak ingezet om het gebouw van electriciteit voorzien. Er is een EPG-score behaald die 63 procent lager is dan het Bouwbesluit vereist.

Duurzaamheid in de praktijk

Om duurzaamheid nog verder in de praktijk te brengen is ketensamenwerking van essentieel belang. Het bezit van het ISO 14001 certificaat is hierbij een eerste stap. In samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft Betonson alle facetten voor dit project geoptimaliseerd. Niet alleen de productie van breedplaatvloeren. Ook de meest economische optimalisaties voor zowel wapening, beton en transport. Zo dragen wij als vanzelfsprekend bij aan de BREEAM-NL klassering Excellent!