Penitentiaire Inrichting Zaandam

Uniek bouwconcept

Voor de nieuwe Penitentiaire Inrichting in Zaandam is een bijna uniek bouwconcept ontwikkeld. Zowel de vloeren, wanden, balken als kolommen worden prefab geproduceerd. Daarmee is het betoncasco nagenoeg volledig geprefabriceerd.

Consortium Pi2

Consortium Pi2, een samenwerkingsverband van Ballast Nedam en Imtech, heeft Prefab Beton opdracht verleend voor de levering van 45.000 m² prefab vloerelementen. De Penitentiaire Inrichting Zaandam biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden.

Project data

Aannemer

Consortium Pi2 Zaandam

Hoofdconstructeur

Imd Raadgevende Ingenieurs

Architect

EGM Architecten

Realisatie

2015

BVO

45.000 m²

Productgegevens

Project details

Snel bouwen

Het toepassen van prefab vloerelementen genereert een veel snellere bouwtijd dan meer traditionele bouwconcepten. De elementen zijn zodanig geconstrueerd dat geen tijdelijke constructies benodigd zijn. Zo kunnen de vloeren met een overspanning van 11 meter zonder tijdelijke ondersteuningen worden geplaatst op de wanden en balken.

Voorzieningen al ingestort

Het instorten van voorzieningen in de elementen bespaart arbeidstijd op het werk. De benodigde installaties in het gebouw zijn vooraf bepaald. Sparingen en instortvoorzieningen zijn al in het prefab element meegenomen.

3D Engineering

Voor de bouw is gebruik gemaakt van 3D BIM modellen. Alle prefab elementen zijn overzichtelijk in 3D modellen geplaatst. Onvolkomenheden in maatvoering zijn hiermee tot een minimum beperkt. De prefab leveranciers hebben bewust samengewerkt met één partij voor de verschillende productiemodellen. Zodoende is er eenduidigheid ontstaan en zijn koppelingen tussen de diverse elementen volledig geoptimaliseerd.