Over Prefab Beton

Prefab in het kwadraat

Voor de nieuwe Penitentiaire Inrichting in Zaandam is een bijna uniek bouwconcept ontwikkeld. Zowel de vloeren, wanden, balken als kolommen worden prefab geproduceerd. Daarmee is het betoncasco nagenoeg volledig geprefabriceerd.

Consortium Pi2, een samenwerkingsverband van Ballast Nedam en Imtech, heeft Betonson Prefab BV opdracht verleend voor de levering van 45.000 m² prefab vloerelementen. De bouw van de Penitentiaire Inrichting is gestart in mei 2014 en biedt, na oplevering medio 2016, plaats aan ruim 1.000 gedetineerden.

Snelle bouwtijd

Het toepassen van prefab vloerelementen genereert een veel snellere bouwtijd dan meer traditionele bouwconcepten. De elementen zijn zodanig geconstrueerd dat geen tijdelijke constructies benodigd zijn. Zo kunnen de vloeren met een overspanning van 11 meter zonder tijdelijke ondersteuningen worden geplaatst op de wanden en balken.

Het instorten van voorzieningen in de elementen bespaart arbeidstijd op het werk. De benodigde installaties in het gebouw zijn vooraf bepaald. Sparingen en instortvoorzieningen zijn al in het prefab element meegenomen.

3D Engineering

Voor de bouw is gebruik gemaakt van 3D BIM modellen. Alle prefab elementen zijn overzichtelijk in 3D modellen geplaatst. Onvolkomenheden in maatvoering zijn hiermee tot een minimum beperkt. De prefab leveranciers hebben bewust samengewerkt met één partij voor de verschillende productiemodellen. Zodoende is er eenduidigheid ontstaan en zijn koppelingen tussen de diverse elementen volledig geoptimaliseerd.