Over Prefab Beton

Duurzaamheid bij Prefab Beton

Onze focus op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen draagt bij aan de verbetering van onze werkprocessen, het verduurzamen van onze producten en op milieu- en kostenbewust gedrag van directie en medewerkers. Het bezit van het ISO 14001 certificaat is daarvan het logische gevolg. Om duurzaamheid verder in de praktijk te brengen is samenwerking met (keten)partners voor ons essentieel.

Duurzaamheid in de praktijk

Milieumanagementsysteem

Continu verbeteren wij onze werkprocessen en sturen op milieu- en kostenbewust gedrag van directie en medewerkers. Ons milieumanagementsysteem, sinds 2013 gecertificeerd conform ISO 14001, ondersteunt ons hierbij. Sinds 2010 stellen wij onze CO2 voetafdruk op en voeren we maatregelen uit om ons energieverbruik en CO2 uitstoot ieder jaar te verkleinen.

Duurzame productielocatie

Prefab Beton probeert zoveel mogelijk haar grondstoffen grind en zand uit gerecycled beton te halen. De energie die we nodig hebben voor de productie van vloeren wordt het gehele jaar duurzaam door de energiepalen in de fundatie gegenereerd, tezamen met een energiedak. Middels een Pluvia-systeem gebruiken wij het hemelwater voor de productie van beton. Hierdoor wordt er geen leidingwater meer gebruikt. Al deze maatregelen leveren een aanzienlijke besparing op in de CO2 footprint.

Green Deal

November 2012 werd “Green Deal Concreet 1.0” getekend. Een verklaring met concrete maatregelen van een groep vooraanstaande bedrijven en brancheorganisaties voor een duurzamere betonketen. Deze samenwerkende partijen hebben samen met MVO Nederland het MVO Netwerk beton opgericht en op 4 oktober 2011 een “Green Deal” gesloten met de overheid. Van Nieuwpoort was vanaf het begin betrokken bij dit initiatief. Inmiddels dient deze Green Deal als voorbeeld voor keteninitiatieven binnen andere branches.

Samenwerking met Strukton voor 100% load

In de totale bouwketen wordt een groot deel van de CO2 uitstoot veroorzaakt door de logistiek van en naar de bouwplaats. De aan- en afvoer van onder meer betonmortel, prefab betonderdelen, gevels, kozijnen en afval. Logistieke afstemming buiten de bouwplaats van deze “losse leveringen” is zeer beperkt. Gevolg geen efficiënte logistieke bewegingen. Prefab Beton neemt actief deel aan een initiatief van Strukton om met gezamenlijke partijen te kijken waar de knelpunten zitten en oplossingen te zoeken om te streven naar 100% load.