Marek Cwiek, onze collega bij Van Nieuwpoort EPS Products, reist graag en maakt vaak stedentrips in het weekend.

Marek is 56 jaar oud en woont samen met zijn partner in Goor. Marek woont al 7 jaar in Nederland en is hierheen gekomen voor werk. Hij is via een uitzendbureau bij Van Nieuwpoort EPS Products terechtgekomen, waar hij werkt in de recyclinghal. Zijn werk bestaat uit het verwerken van piepschuimafval. Hij verzamelt het gebruikte EPS dat we ophalen uit de gemeentelijke milieustraten, en zorgt dat het op de transportband terechtkomt. Hij sorteert indien nodig en springt bij als andere collega’s afwezig zijn.

Marek geniet nog steeds van zijn werk en vindt het fijn dat hij dicht bij huis werkt en veel vrijheid heeft in zijn functie. Het leukste aan zijn werk vindt hij de grote ruimte waar hij werkt. Hij kan praten met vrachtwagenchauffeurs die binnenkomen en helpen met uitladen. Verder werkt hij veel zelfstandig en dat vind hij ook fijn. Hij waardeert zijn leuke collega’s en de gezellige sfeer op het werk. Hij krijgt veel ruimte om te groeien en Marek voelt zich zo verbonden met zijn werk dat hij graag bij Van Nieuwpoort wil blijven werken. Zo kan hij iedere week aansluiten bij Nederlandse lessen, die hem helpen om zijn taal te verbeteren.

Van Nieuwpoort EPS Products biedt collega’s Nederlandse les aan. Op die manier willen we ervoor zorgen dat onze Poolse collega’s zich goed kunnen communiceren met hun Nederlandse collega’s. Het leren van de Nederlandse taal op de werkvloer zorgt niet alleen voor een betere samenwerking, maar ook voor een versterking van de band tussen alle medewerkers. Bij Van Nieuwpoort EPS Products streven we ernaar om een inclusieve en diverse werkomgeving te creëren waarin iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en te groeien.

Naast zijn werk houdt Marek veel van reizen en heeft hij al behoorlijk wat landen en steden bezocht. Zo heeft hij onder andere Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, Noorwegen, Luxemburg, België, Duitsland, Italië, Tsjechië, Hongarije en Oostenrijk bezocht. Hij reist vaak via een Pools reisbureau in Goor dat alles voor hem organiseert.
Marek wil graag de wereld ontdekken, andere culturen ervaren en verschillende mensen ontmoeten. Hij is vooral geïnteresseerd in de geschiedenis, cultuur van verschillende landen en plekken waar de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft Marek ook veel steden in Nederland bezocht.
De meest memorabele steden die hij heeft bezocht, waren Lissabon en Rome, vanwege de cultuur maakte het veel indruk op hem. Rome staat ook op de planning om opnieuw te bezoeken.

Marek combineert zijn werk en zijn hobby heel goed. Hij gaat meestal in het weekend of tijdens een lang weekend en vraagt ruim van tevoren vrij. Per jaar wil hij wel 5 tot 6 nieuwe plekken bezoeken. Op dit moment staat Parijs op de planning om over een paar weken te bezoeken. In Nederland staat een bezoek aan Maastricht nog op zijn verlanglijstje.

Voor iedereen die van reizen houdt heeft Marek een tip; ga op reis met een reisbureau omdat ze je overal mee naartoe nemen. Je moet het vooral doen, activiteiten ondernemen en genieten.