Van Nieuwpoort Groep - rotterdam-slider

Meten is weten

Oeverzwaluwen

In de groeve in Leuth is het voorjaar volop aangebroken. De oeverzwaluwen laten zich in grote getale zien en hebben zich genesteld in een talud aan de rand van de Duitse locatie. Vooral dit soort steile taluds zijn interessant voor deze holenbroeders, omdat roofdieren als vossen daar niet bij kunnen en de wat lemige bovenlaag zeer goed geschikt is om stabiele holen in te graven. Nu we weten dat ze er zitten passen we onze werkzaamheden hier op aan en blijven we uit de buurt totdat de jonge vogels zijn uitgevlogen.

Surveyboot

Onder water “kijken” we hoe de waterplas erbij ligt. Dat doen we door met een surveyboot een multibeam peiling uit te voeren. Door een schijnwerper wordt met een lichtbundel op de bodem geschenen en alles dat wordt geraakt wordt vastgelegd. Zo’n 100 meetpunten per m2. Aan de hand van de peiling kunnen we zien hoeveel zand en grind er nog op de bodem en taluds ligt. Dat kunnen we dan vervolgens met een zandzuiger gecontroleerd weghalen. Zo springen we zuinig om met onze grondstoffen en waken we ervoor dat we binnen de grens van de vergunning blijven.

Azuurblauwe water

Het azuurblauwe water nodigt uit om een frisse duik te nemen in zonnige tijden. Maar helaas … “Baden verboten”, het is té gevaarlijk. Alleen de IJsvogel trekt zich daar niks van aan. Pas als de herinrichting en andere werkzaamheden zijn afgerond ontstaan er wellicht mogelijkheden om te zwemmen. Daarover wordt nog gesproken met de gemeente Nettetal en omwonenden.

Steile taluds waar de oeverzwaluw woont

De oeverzwaluw

Onze surveyboot