De kaasboerin van kunstenares ‘Fereshteh Salehi’ bij Van Nieuwpoort

Ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad Gouda is het verbindende kunstproject “Goudse iconen” opgezet. Van het bronzen kunstwerk ‘De kaasboerin’ van Ineke van Dijk zijn 50 betonnen kaasboerinnen gegoten die vervolgens door 10 Goudse kunstenaars plus 40 groepen en organisaties met diverse achtergronden beschilderd zijn.

Trotse sponsor
Het Goudse familiebedrijf Van Nieuwpoort Groep en de Goudse Betonmorel Centrale zijn de hoofdsponsors van de Goudse iconen. Gerard van Nieuwpoort en Ruud van Pelt, beide Gouwenaren in hart en nieren, zijn samen met Cultuurhuis Garenspinnerij nauw betrokken geweest bij dit project. Van het gieten van de betonnen beelden, het beschikbaar stellen van de bedrijfshal/ opslagruimte tot aan het contact met ondernemers.
Project ‘Goudse iconen’ heeft in totaal met alle voorbereidingen drie jaar geduurd. In de loods van de Goudse Betonmortel Centrale konden de deelnemers hun kaasboerin beschilderen. In totaal werden 50 betonen kaasboerinnen beschilderd, waarvan er 10 naar de charity diner veiling in de Goudse Sint Jan kerk gingen.

 

Een eigen kaasboerin op kantoor

Van Nieuwpoort Groep wilde ook graag een eigen kaasboerin op kantoor. Directeur Frank Koote liet zijn oog vallen op de kaasboerin van de Iraanse kunstenares ‘Fereshteh Salehi’. In een eerste oogopslag dacht hij dat het Delfts blauwe aardewerk was. Vervolgens zag hij dat de kaasboerin met Perzische teksten beschilderd was. Een uniek en mooi kunstwerk dat gelijk zijn aandacht trok. ‘Die moeten we kopen’, aldus Frank Koote. En zo stond de kaasboerin enkele maanden later in onze hoofdkantoor in Gouda.

Fereshteh Salehi
Kunstenares Fereshteh Salehi is op jonge leeftijd al in de kunstwereld gestapt. Ze heeft verschillende studies gevolgd waaronder de Art school Kamal Al Molk in Tehran (1983), Het Northern Virgina Community College in Washington DC (1990), de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag (2001) en de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (2018).
Fereshteh Salehi beschrijft zichzelf als een ‘perfectionist’. In haar verfijnde olieverfschilderijen zijn invloeden van de traditionele kunstwerken van haar vaderland terug te zien. Iraanse kunstenaars staan er al eeuwenlang om bekend om hun gevoelens en verhalen te verbeelden. Fereshteh Salehi vertelt met haar schilderijen in een poëtische beeldtaal een verhaal van eenvoud, zorg en hoop. Een boodschap die Gouda met de goudse iconen ook graag wilt doorgeven aan de volgende generaties.

‘Zonder liefde heeft de wereld niets te betekenen’

In eerste instantie was het de bedoeling dat Fereshteh Salehi samen met haar echtgenoot Ruud Verkerk het team van kunstenaars zou begeleiden. Al snel werd ze gevraagd om ook zelf een kaasboerin te schilderen. Daar kon ze natuurlijk geen nee op zeggen. Ze ging al gelijk nadenken over welke boodschap ze de mensen van Gouda en vooral de jeugd wil geven. Al snel kwam ze op het idee om ‘zonder liefde heeft de wereld niets te betekenen’ te verbeelden.
Ze vertelt dat ze in eerste instantie een kunstwerk met Delfts blauw wilde maken. Wat ze vervolgens creëerde tot het huidige beeld. ‘Het lichaam van de kaasboerin zag ik als een witte canvas en met blauwe poëtische teksten wil ik de boodschap doorgeven’, vertelt Fereshteh Salehi. Het waren hele mooie en koude maanden in de bedrijfshal van de Goudse Betonmortel Centrale. Tijdens dit project heb ik veel leuke mensen ontmoet en mijn ontmoeting met de koning was echt een eer. Immers heeft niet iedereen de kans gekregen om de koning te ontmoeten, aldus Salehi.

Toen ze te horen kreeg dat Van Nieuwpoort tussen alle kaasboerinnen haar kaasboerin heeft gekozen was ze zeer verrast. Fereshteh Salehi is blij dat ze een bijdrage heeft geleverd aan het inzamelen van geld voor het goede doel en de organisatie Gouda 750. De kaasboerin van Fereshteh Salehi heeft een mooi plekje gekregen in de receptie van onze hoofdkantoor in Gouda.