Wit zand en grind uit nieuwe vergunning Weeze

Bij de eerste graafwerkzaamheden in het nieuw vergunde deel van de Van Nieuwpoort groeve in Weeze komt mooi wit materiaal boven. De groeve en installatie in Weeze produceert al 24 jaar naast zand- en grind voor de beton en asfaltindustrie witte zand en grinden voor exclusieve toepassingen.

Het materiaal wordt nat ontgraven, een paar dagen gedroogd al vorens het naar de installatie gaat. Er wordt zand in de maten van 0-0,5 tot 0-32 en grind van 0,5-2 tot 0-32 geproduceerd. Het slib, bij veel winlocaties een restproduct, wordt als grondstof ingezet bij de fabricage van bakstenen. Door de lichte kleur van het zand en grind en het lage pH gehalte is het materiaal geschikt voor bijzondere toepassingen. Bijvoorbeeld bij landscapingsprojecten zoals golfbanen of als basis voor substraten die worden gebruikt in de tuinbouw.

Het nieuw te ontgraven deel van de groeve is begin dit jaar vergund en wordt na winning van de bouwgrondstoffen als natuurgebied ingericht. Zij vormt daarmee onderdeel van een grensoverschrijdend natuur- en recreatiegebied net over de grens bij Bergen.