Extreem sterke fundering Inland Terminal Veghel door gebruik beton-granulaat

Voor de uitbreiding van de Inland Terminal Veghel (ITV) was onze klant, de Van Berkel Groep, op zoek naar het juiste materiaal om een zeer sterke fundering te realiseren. Gekozen werd voor betongranulaat afkomstig van een oude fabriek van Van Nieuwpoort, in combinatie met fijn grind. De optimale combinatie om langdurige zware verkeerslasten te doorstaan.

Het ITV is gelegen aan de Zuid-Willemsvaart en de snelweg A50. Het is met de overslag van 25.000 containers per jaar een van de grootste overslaglocaties in het hart van Oost-Brabant. Dit vraagt om een terminal die langdurige zware aslasten en puntlasten goed aan kan.

Hoogwaardig betongranulaat werd verkregen door de fabriek in Son zeer selectief te slopen zodat vervuiling zoals bijmenging van baksteen werd voorkomen. Dit betongranulaat werd in een laagdikte van 550 mm in de fundering aangebracht en vervolgens met cement gestabiliseerd. Het resultaat is een extreem sterke constructie. Om de funderingslaag af te werken en geschikt te maken voor de elementen verharding werd gebruik gemaakt van steenslag 0-8 afkomstig van de Nederlandse Steenslag Industrie (NSI) te Wessem, een dochteronderneming van Van Nieuwpoort.

De samenwerking met de Van Berkel Groep maakte het ook mogelijk om het teervrije asfalt dat bij de sloop in Son vrijkomt geschikt te maken voor hergebruik in de asfaltmolen. De Van Berkel Groep heeft in Eindhoven een installatie die hiervoor bijzonder geschikt is. Het werk in Veghel is nagenoeg gereed. De opruimwerkzaamheden van de verharding in Son worden eind dit jaar afgerond.