Derde prijs Deutscher Nachhaltigkeitspreis

Prestigieuze duurzaamheidsprijs

Siemes Sand und Kies is derde geworden in de categorie ‘Sociaal’ van de Deutscher Nachhaltigkeitspreis der Gesteinsindustrie. Deze prestigieuze duurzaamheidsprijs wordt jaarlijks toegekend aan bedrijven of projecten die zich inzetten voor duurzaamheid. Tijdens een officiële gala-avond in Berlijn nam bedrijfsleider Peter Siemes de prijs in ontvangst. “Het is een erkenning voor onze vele activiteiten en samenwerkingen op het gebied van natuurontwikkeling, herinrichting en sociale verbinding”, aldus Peter Siemes. De eerste prijs werd toegekend aan Teunesen zand en grint voor hun bijenproject.

Verbinding omgeving

Naast de dagelijkse werkzaamheden in de groeve wordt door Siemes actief verbinding gelegd met (activiteiten in) de omgeving. Zo grazen er runderen van lokale boeren, wordt samengewerkt met het Naturschutzcentrum en met een imker die op het terrein bijenkasten heeft geplaatst. Ook worden scholieren en studenten begeleid bij een projectbezoek en zijn onlangs AED’s voor de buurt beschikbaar gesteld. Daarnaast stelt Siemes het terrein beschikbaar voor het Rote Kreuz, die met reddingshonden oefenen, en de lokale brandweer. Bovendien wordt medewerking verleend aan het jaarlijkse paardenevenement in Weeze en is Siemes jaarlijks gastheer van de spectaculaire Mud Masters Obstacle Run die voor een groot deel op het ruige terrein in de groeve plaatsvindt.

Maatschappelijke en sociale betrokkenheid

Naast grondstoffenwinning gebeurt er dus méér om een gebied zo optimaal mogelijk te herinrichten of een sociale impuls te geven, met respect voor mens en dier. Deze manier van werken en de hoge mate van maatschappelijke en sociale betrokkenheid is onderscheidend. Het bedrijf is dan ook een voorbeeld van hoe grondstoffenwinning en gebiedsontwikkeling hand in hand kunnen gaan.