Goudse Betonmortel centrale levert 1500 m3 betonmortel voor 2de Julianasluis te Gouda

In opdracht van Van Hattum en Blankevoort heeft De Goudse Betonmortel centrale (GBC) gisteren 1500m³ PLUS onderwaterbeton voor een onderwaterstort geleverd. De beton werd in een keer zonder tussenstop geleverd. Tot laat op de avond reden de betonmixers van de GBC af en aan. Door de samenwerking met de betonmixers van Van Nieuwpoort Betonmortel B.V. was er voldoende aanvoercapaciteit en verliep de logistiek feilloos.

Belangrijke schakel

De Julianasluis in Gouda is een belangrijke schakel in de vaarroute tussen Rotterdam en Amsterdam. Door de aanleg van een tweede sluis (naast de bestaande sluis) wordt beroeps- en recreatievaart van elkaar gescheiden, dit is veel veiliger. Ook biedt de tweede sluis meer bedrijfszekerheid: Als één sluis in storing of onderhoud is, kan de andere sluis worden gebruikt. De tweede sluis wordt breder en dieper dan de bestaande sluis.

Bijzondere maatregelen

PLUS onderwaterbeton vraagt om bijzondere maatregelen om uitspoelen van de specie te voorkomen. Meest toegepast zijn speciale stortmiddelen, waarbij de specie zo min mogelijk in contact komt met water. Voorbeelden hiervan zijn de hopdobber en de ventielmethode. Het uitspoelgedrag van de betonspecie zelf kan worden verbeterd door het gebruik van colloïdale hulpstoffen. Colloïdaal beton kan zelfs in vrije val door het water worden gestort.
Eerder leverde Van Nieuwpoort Betonmortel al het  PLUS zwaarbeton in opdracht van Hollandia. Dit was bestemd voor de ballasttanks t.b.v. de bruggen bij 2de Juliannasluis. PLUS Zwaarbeton weegt ca 3.250 kg per m3 (het gewicht van normaal beton zit tussen 2.300 en 2.400 kg).